Alle Hens (incl. workshops)

zaterdag 19 november 2022

 
Tijd
09:30 tot 17:30 uur
Inschrijfperiode
donderdag 6 oktober 2022 t/m maandag 14 november 2022
Locatie
Harlingen
Aantal deelnemers
minimaal 75, maximaal 85
Aantal beschikbare plaatsen
3
 

img-2531

Welke Kustzeiler had als kind in zijn/haar jongensdromen stiekem eigenlijk wel naar de Zeevaartschool gewild? Hier is alsnog een proefmomentje. Voor de komende AlleHensdag op 19 november 2022 zijn we van harte welkom in de Maritieme Academie Harlingen. (Google maps)

Alle Hens is een dag van leden voor leden, waarbij kennis delen met elkaar op de eerste plaats komt. Naast het opdoen van kennis is er voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten, tijdens de lunch en de borrel na afloop. En de catering is van goede klasse, dankzij de keuken en huishoudelijke dienst van het bij de school behorende internaat.

 

In 2021 en in februari van dit jaar hebben we met diverse webinars de alternatieve Alle Hens gezien. Maar kennis delen en elkaar ontmoeten doen we het liefs live en dat gaat nu gebeuren in het Noorden van het land. En… Harlingen ver weg? Kom nou: sinds wanneer draait een Kustzeiler, die alle Europese zeeën doorkruist, zijn hand om voor een reisje van 1,5-2 uur v.v. naar Harlingen (bij de kop van de Afsluitdijk) in zijn comfortabele airconditioned bolide met cruise control en navigatie? Er vroeg voor moeten opstaan is voor zeilers toch geen punt, dat moeten we immers ook voor het getij. Vanaf 9.30 uur staat de koffie met oranjekoek klaar en we starten de dag om 10.00 uur.

 

Het belooft een interessante dag te worden met een ruime keuze aan boeiende workshops (van elk ruim 5 kwartier) in overzichtelijke groepen en lekker interactief. Je kunt zowel ’s ochtends als middags uit 7 mogelijkheden één workshop kiezen.

 

Na de lunch wordt plenair een lezing gehouden.

 

Ochtend 11:00 - 12:30

Plenair na de lunch

Middag 15:00 - 16:30

1-Brugsimulatoren

De strijd tegen de

plastic soep

plastic soep.

1-Brugsimulatoren

2-Firefighting en Basics Safety

2-Firefighting en Basics Safety

3-Klein ontmoet Groot op zee

4-Alternatieve(n) antifouling

5-Zeezoogdieren, wat weten wij daarvan? 

5-Zeezoogdieren, wat weten wij daarvan? 

6-Rondje Schotland   

7-Vervuilde diesel wat nu?

8-Oefenen met een DSC-marifoon

8-Oefenen met een DSC-marifoon

9-Windmolens op de Noordzee

10-Ontwikkelingen op het IJsselmeer  

 

 

Plenair: De strijd tegen de plastic soep

Florian Dirkse houdt een betoog over de strijd tegen de plastic soep. Florian: ‘’Tijdens mijn zeilreis rond de wereld kwamen wij zoveel plastic tegen in de oceanen. Bijna elke keer dat de kleine vishaak opgehaald werd zat er wel iets van plastic aan. We hebben zelfs plastic in de magen van vissen gevonden. Na mijn reis kon ik de belangrijke rol en de vervuiling van onze oceanen niet loslaten. Ik startte daarom samen met Boyan Slat als co-captain het project The Ocean Cleanup.” Florian bespreekt met ons hoe het nu gaat met het project en ook enkele discutabele zaken hieromtrent.

 

1 - ‘Spelen’ op een brugsimulator

We krijgen de unieke kans om eens te ‘spelen’ met de uiterst moderne brugsimulatoren, en heel realistisch te ervaren hoe het is om onder alle denkbare wind- en zichtomstandigheden een groot geladen vrachtschip de sluizen van IJmuiden uit te varen.

 

2 - Firefighting en Basic Safety

Als Kustzeilers zijn we altijd sterk bezig met veiligheid, en wat dat betreft is een kijkje in de professionele keuken inspirerend en nuttig. Alle professionele zeevarenden moeten verplicht periodiek veiligheidstrainingen volgen voor hun certificaten Firefighting en Basic Safety. Het aan de Maritieme Academie gelieerde NOVA-college verzorgt deze trainingen aan zowel eigen studenten als personeel van rederijen (volwassenen). Wij krijgen uitleg over de inhoud en maken kennis met de realistische trainingsfaciliteiten bij de school, waaronder een kijkje in de vrije-val-reddingboten.

 

3 - Klein ontmoet groot op zee.

Willem de Vreeze was stuurman op zowel tankers als stukgoedschepen en heeft als loods gevaren op het Westelijke Wad en de Eems. Zijn presentatie zal op basis van eigen vaarervaring ingaan op de soms moeizame relatie die de beroepsvaart op zee heeft met de pleziervaart.  Klein ontmoet groot, zien en gezien worden, de link met het BVA, het gebruik van moderne navigatiemiddelen.

Het doel van de workshop is de pleziervaart praktische handvaten aan te reiken, die het veilig varen in hetzelfde domein bevorderen.

 

4 - Alternatieve(n) antifoulinjg

Antifouling is de verzamelnaam voor alles wat men doet om de onderkant van de boot aangroeivrij te houden. Het is ook de naam van de speciale verf die wordt gebruikt om aangroei van algen, wier en schelpen tegen te gaan. Rik Breur, bedenker van Finsulate vertelt behalve over zijn eigen product ook over de verschillende soorten antifouling en de effecten op het milieu, wanneer deze geschikt zijn, afhankelijk van ligplaats, vaargebied, gebruik en type van de boot.

 

5 - Zeezoogdieren

Als zeezeilers hebben wij het voorrecht om zeezoogdieren -zeehonden, dolfijnen, walvissen– van nabij te kunnen ontmoeten in hun natuurlijke habitat. Maar wat weten we eigenlijk van hen? Welke gevolgen heeft klimaatverandering op hun voorkomen en gedrag? Cindy Postma, maritiem ecoloog heeft een boeiend verhaal over deze zeedieren.

 

6 - Een Rondje Schotland. Mooi en soms lastig

Thea Stam en Rien van Zwienen hebben deze zomer een avontuurlijk rondje Schotland gezeild. Zij vertellen niet alleen over mooie zeiltochten en hun tocht door het Caledonisch  Canal, maar ook over de lastige dingen en hoe je omgaat met oponthoud als je moet wachten op een motoronderdeel dat is besteld.  

 

7 - Vervuilde diesel. Wat nu?

Savio Davids en Matthijs Blonk delen hun kennis over vervuilde diesel. Wat is vervuilde diesel, hoe herken ik dit, waar vind ik dit in de motor, hoe los ik het op, en hoe voorkom ik dit?

 

10 - Oefenen met een DSC marifoon

In de workshop marifoongebruik kunnen we de praktijk van het nood-, spoed-  en veiligheidsverkeer oefenen met de 10 geprepareerde DSC-marifoonsets van de kustzeilers.  Zo kan je zelf ervaren wat er gebeurt als je op de rode DISTRESS  knop van een DSC marifoon drukt. André Wijsenbeek en Joris Gonggrijp begeleiden deze workshop, zodat je in deze radioklas veilig met elkaar je gang gaan, zonder dat ze bij de Kustwacht of de KNRM zenuwachtig worden.

Ondertussen wordt je door Joris en André van talloze tips en wetenswaardigheden voorzien.

 

9/10 - Windmolens op de Noordzee. Ontwikkelingen op het IJsselmeer.

Inzicht in belemmeringen voor een vrije vaart.

Willem Dekker en Michiel Kool behartigen namens kustzeilers, de belangen van de watersport in de regio Noordzee. Zij praten ons bij over de gecompliceerde problematiek met betrekking tot windmolens op de Noordzee. Doet de mening van watersporters ertoe als het gaat over de inrichting van passages (corridors) in toekomstige windparken? Zijn corridors wel een oplossing voor veilige doorvaart van windparken? Veilige doorvaart van corridors onder zeil vraagt ruimte en heldere regels. De vraag is of die er komen.

Dinand de Ridder, eveneens belangenbehartiger, maar dan voor de regio IJsselmeer. Hij spreekt in zijn workshop over de situatie op het IJsselmeer, maar vanuit  zijn “eigen” invalshoeken, dus niet alleen over de windmolens, maar ook over de waterplantenproblematiek en zoetwaterbeheer (droogte, waterpeil), Natura2000, natuurontwikkeling en toerisme en andere kwesties.

 

- - - // - - -                  

 

Rond 16.30 sluiten we de dag af met een drankje en hapje en gezellig napraten over de kennis die we hebben opgedaan.

 

Deze dag is voor leden en partners en we vragen een bijdrage van € 30,00 per persoon. Je ontvangt hiervoor een factuur per email. Schrijf je snel in voor deze AlleHensdag.

 

Wie vroeg is, heeft de meeste keus, en vol is vol.

Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van inschrijving. 

 

Maritieme Academie Harlingen

Almenumerweg 1
8861 KM Harlingen

 

Annuleringsvoorwaarden

  1. Bij annulering op of na 13 november 2022 dient men de bijdrage te betalen. Je kunt wel een vervanger sturen.
  2. Bij afwezigheid op 19 november 2022 dient de bijdrage alsnog te worden betaald/vindt geen terugbetaling plaats.