logo-nvvk

Nederlandse Vereniging van Kustzeilers

 

MijnKustzeiler

Het kennis en informatieplatform van de Kustzeilers

 

Marianne - Eric en Marianne Plante

Reis: Van Lanzarote via Madeira en Azoren naar Gibraltar
Periode: 24-04-2019 - 24-04-2019

 

Haven vertrek: Marina Lanzarote
Laats aangedane haven: Marina Alcaidesa
Verst bereikt punt: 38.32.00N 28.37.24W
Totaal gevaren mijlen: 2225

In het najaar van 2018 hebben wij onze boot voor de wintermaanden achtergelaten in Marina Lanzarote (dichtbij het vliegveld van Lanzarote)  en dat is ons uitstekend bevallen. De marina heeft een goede ligging waardoor er zelfs bij ruw weer nauwelijks swell in de haven ontstaat.

Omdat het onderhoud op de werf van Marina Rubicon (ook op Lanzarote) ons het vorige jaar goed is bevallen zijn we daar ook dit jaar voor het jaarlijks onderhoud naartoe gegaan. Ook nu zijn  we weer onder de indruk van de professionaliteit van de werf en met name van Cecilia, een Nederlandse dame die de werf leidt.

Onze eerste stop na het vertrek uit Lanzarote is Marina Quinta do Lorde op Madeira. We leggen de afstand van 280 Nm bij gunstige omstandigheden in 48 uur af. In de haven kunnen we een auto huren om het mooie eiland te verkennen. We treffen het, want juist in de periode dat wij op Madeira zijn wordt in Funchal het Flower Festival gevierd. Het Flower Festival duurt ca. 3 weken en vindt meestal in de eerste weken van mei plaats.

Van Madeira gaan we naar de Azoren. We hebben twee redenen om op weg naar de Algarve te kiezen voor de Azoren. In de eerste plaats zijn we nog nooit op de Azoren geweest en willen we graag een aantal van de eilanden daar bekijken. In de tweede plaats is de rechtstreekse route van Madeira naar de Algarve meestal niet plezierig om te zeilen. In verband met de Noordpassaat die langs Portugal naar de Canarische eilanden loopt is de kans groot dat je de hele route moet kruisen of hoog aan de wind moet varen. De Azoren liggen pal west van Lissabon. Van de Azoren naar de Algarve is de kans op gunstige wind veel groter dan bij een rechtstreekse route vanuit de Canarische eilanden of Madeira.

We varen in vier etmalen  van Quinta do Lorde naar de marina van Ponta Delgada op het eiland Sao Miguel (560 Nm). Bij aankomst vertelt de havenmeester dat we reuze boffen omdat er juist die dagen het grootste religieuze Festival van de Azoren plaats vindt. Hij verwacht dat de haven spoedig helemaal zal vollopen.  De plaats Ponta Delgada heeft veel te bieden. Het heeft mooie gebouwen en een paar schitterende parken. Het Festival Senhor Santo Christo dos Milagres is indrukwekkend. In de processie lopen naar ons idee alle mannen van het eiland mee. Er heerst enkele dagen lang een feestelijke sfeer met een mooi verlichte kerk, muziekoptredens en vuurwerk. We maken met een autobus nog een tochtje naar het noorden van het eiland. Sao Miguel is een mooi eiland dat zeker de moeite waard is om wat uitgebreider te bezoeken.

Van Ponta Delgada gaan we naar Horta op Faial. Een afstand van 160 Nm. We hebben zo vaak over deze plek gelezen dat we daar ook zelf een keer geweest willen zijn. Bij aankomst blijkt de haven overvol te zijn. Veel boten liggen voor anker maar het lukt ons nog net een plekje aan de wal te vinden en dan op naar het beroemde Peter’s  Café Sport. Via het café kun je in het walvismuseum komen. Er is daar een enorme hoeveelheid walvistanden die zijn gesneden en gegraveerd met de meest uiteenlopende afbeeldingen. Erg de moeite waard om te bekijken. Om wat meer van het eiland Faial te zien maken we met een autobus een rondtocht over het eiland. Vanuit Horta bezoeken we ook nog  met  een ferry het tegenover gelegen eiland Pico. De 2300 meter hoge vulkaan van Pico steekt prachtig boven de wolken uit.

Na een paar dagen Faial gaan we terug naar Ponta Delgada met de bedoeling daar nog wat meer van het eiland te bekijken. Er is een vulkaan met meren, die door de verschillende bodemsamenstelling uiteenlopende kleuren hebben. Helaas loopt dat wat anders dan we ons hebben voorgesteld. Toen we met het religieuze festival aankwamen voorspelde de havenmeester ons dat de haven snel vol zou lopen. Dat was echter helemaal niet gebeurd. Daarom kwam het ook niet in ons op om een plek voor een paar nachten te reserveren. Dat bleek een foute inschatting te zijn. Bij aankomst bleek dat er twee rally’s werden verwacht waardoor er maar gedurende 1 nacht een plek voor ons was. Onze tip is dan ook om tevoren te reserveren als je op een van de Azoren eilanden wat langer wilt blijven.

Omdat we toch niet langer in Ponta Delgada konden blijven en de weersvoorspelling  voor de komende dagen gunstig was om over te steken naar de Algarve besloten we dan maar meteen de volgende dag te vertrekken. We hadden verwacht de oversteek van 830 Nm in ca. 7 dagen en 6 nachten af te leggen maar er bleek zoveel meer wind uit een gunstige hoek te staan dat we op de vijfde dag al konden afmeren in Lagos.

In dagtochten zijn we langs de Algarve (Portimao en Vila Real) en de Spaanse kust (Puerto Sherry en Barbate) naar Marina Alcaidesa gevaren. Deze marina ligt ca. een mijl ten noorden van Gibraltar in de Spaanse plaats La Linea de la Concepcion maar is zo dicht bij Gibraltar dat je daar makkelijk te voet naartoe kunt gaan. In Marina Alcaidesa hebben we een jaarligplaats gehuurd. Omdat de liggelden in de zomermaanden in de Algarve en Spanje zo hoog zijn was het voordeliger om voor een heel jaar te reserveren ook al zijn we van plan in april 2020 alweer verder te gaan. Ons plan is om in het voorjaar van 2020 weer naar de Middellandse Zee te gaan met de bedoeling nog veel plaatsen te bezoeken die we niet hebben gezien. Een bijkomend voordeel van Marina Alcaidesa is dat er op loopafstand een halte van een autobus is die een goede verbinding biedt met het vliegveld van Malaga.

Tijdens onze reis hebben we gebruik gemaakt van de Imray Pilot Atlantic Islands van Anne Hammick voor Madeira en de Azoren en voor de tocht langs de Algarve en naar Gibraltar van de Imray Pilot Atlantic Spain and Portugal van Henry Buchanan.