logo-nvvk

Nederlandse Vereniging van Kustzeilers

 

MijnKustzeiler

Het kennis en informatieplatform van de Kustzeilers

Wijzevalk – Adriaan ter Velde

Reis: Driehoek Noordzee

Periode: 21-06-2019 – 06-07-2019

 

Dit jaar staat ‘de driehoek’ op de planning, keurig gepositioneerd tussen de CAM races om de twee jaar,  waarbij onze voorkeur voor de noordelijke wateren inmiddels wel duidelijk begint te worden. Het zijn de schoonheid van de natuur, de lange dagen, de beperkte getijdenbewegingen, de realistische afstanden en de mooie muziek van Grieg en Sibelius die het Noorden tot een mooi vaargebied maken. Voor de voorbereiding van de driehoek hebben we met een iets ander veiligheidlijstje te maken dan bij de CAM race. Extra werkzaamheden in het voorjaar betreffen dan ook de verplaatsing van 1 van de 3 Henderson pompen naar de kuip, borging van de toegangsluikjes, extra zwemtrap, het aanbrengen extra reflectiemateriaal op de boeien en uiteraard het verversen van de apotheekdoos.

 

Met een voorlooptijd van een paar dagen arriveren we in Den Helder. Aldaar kan men naast de marine jachtclub, met de lekkere nassi, ook zeer goed en gastvrij terecht bij de marine officiers club. Deze is tegenwoordig opengesteld voor een ieder en adverteert zowaar als restaurant. De laatste dagen gebruiken we klassiek voor de ‘details’ aan boord en het inkopen van verswaren.

Met de bemanning aan boord op vrijdag, worden we al snel gekeurd door de veiligheidscommisie. Met enige schroom en moed geef ik hen aan dat ik op vrijdagmiddag al zal vertrekken en derhalve de briefing op zaterdag aan ons voorbij laat gaan. Deze beslissing nemen we op basis van de Noord 6-7 die over 4 dagen wordt voorspeld bij de Shetlands.  Achteraf gezien een verstandig besluit voor een schip met bescheiden edoch zeer comfortabele snelheid; onze Koopmans.

 

Met een prachtige zuidoosten wind varen we via het Molengat langs Texel naar buiten. De havenmeester heeft de laatste dieptepeilingen van het alweer enige jaren niet meer verlichte zeegat. Met deze wind kan het goed.  Gedurende de duisternis zou ik het gat niet opzoeken. Na 3,5 dag arriveren we ‘s nachts in Lerwick. Een paar ‘snelle jongens’ liggen  er al voor de wal. We zijn zeer tevreden met de gemiddelde snelheid van 6 knopen over 480 mijl.

We bezoeken  het eiland, met onder andere een tochtje naar het indrukwekkende Jarlshof en de vuurtoren van Sumburgh Head op het zuiden van Mainland, de zeehonden die door de havens zwemmen, de fameuze yachtclub  en een bezoek aan het stadhuis, met de indrukwekkende glas in lood ramen van de senaat van het bestuur van Amsterdam. Dit als dank voor het ter grave leggen van de vissermannen in het verleden. Tenslotte vinden we nog een leuk boekje van Dick Koopmans sr. in de boekhandel: ‘Shetlands from the sea’, met een 20-tal aquarellen van de Shetlands.

Vervolgens op weg naar Flekkenfjord met een licht zuidwesten windje. Onderweg zien we de nieuwe aanwinst van de HAL, de Nieuw Statendam. Gigantisch, dit cruiseschip met een lengte van 297 meter. Leuk om even op de AIS te zien van waar naar waar ze onderweg zijn. In Noorwegen passeren we bij de ingangswateren de vele zalmkwekerijen die er verlaten bij liggen. Een ziekte verstoord de productie dit jaar. Tijdens het bezoek aan Flekkenfjord doen we en aantal leuke dingen met de collega kustzeilers, waaronder een wandeling door het dorp, een fietstripje en het buffet ter afsluiting, net voor vertrek.

 

Vanaf hier gaat een gedeelte van de groep naar Den Helder, anderen maken nog een iets uitgebreider rondje voor vakantie-invulling. Met een stevige wind en windvoorspelling NW 6-7 vertrekken met twee rifjes in het grootzeil en slechts de kotterfok richting Den Helder. De overzichten van de windvoorspelling hebben we voor drie dagen vooruit op de IPAD staan. Ongelooflijk hoe nauwkeurig een en ander blijkt te zijn. Na twee dagen gaat er langzaam maar zeker meer zeil bij en kiezen we voor doorvaren naar Den Helder via het Marsdiep in plaats van door het Stortemelk en een Vlieland-stop.

 

De havenmeester voorziet ons bij aankomst volop van stempels in het goed onderhouden logboek. Bij de reünie in november levert ons dit zowaar de ‘Watermaat’ trofee op,  welk nu en jaartje staat te pronken op de piano thuis. Tijdens deze reünie heb ik nog kort de volgende boeken, ter lering en vermaak, onder de aandacht gebracht. Immers, ze betreffen allen het vaargebied en zijn door de bemanning van A tot Z uitgepluisd tijdens deze tocht met betrekking tot de aspecten  Herkenning, Bewondering en Waarschuwing:

 

Shetland from the Sea, Dick Koopmans, ISBN 978-1-904746-92-8

De magie van de Eilanden, Ben Hoekendijk, ISBN-10:905961 047 4

Vrouwen aan boord, publicatie Bataviawerf

Rond de Noordzee, Arnout Hauben en Lander de Weer, ISBN 978-84-6310-416-6

De Warnow, Hans Steketee, ISBN 949 292 8663