logo-nvvk

Nederlandse Vereniging van Kustzeilers

 

MijnKustzeiler

Het kennis en informatieplatform van de Kustzeilers

Zeerob -  Robert en Dianne van der Plas

Reis: noord Spanje

Periode: juli 2019

 

Heen: in 13 dagen van Stavoren naar noord Spanje, Pasajes:

We varen al jaren samen en weten dat we, om een doel te halen, moeten doorpakken. Vanzelfsprekend zijn we risicomijdende zeilers, een Breehorn waardig. Risicomijdend doordat we op zee altijd aangelijnd zijn, we beoordelen lang en goed het weer en varen ’s nachts altijd op 70% van de snelheid. Maar we gaan als het kan! Om zo’n aanloop te doen moet je veel, ja heel veel mooie en gezellige plaatsen laten liggen. We varen van IJmuiden naar Ramsgate om de verjaardag te vieren van de schipper en doen dit met de crew van de Iskander. Hierna zeilen we in één tocht naar Falmouth. Vanaf hier willen we de golf van Biscaje over. We beoordelen het weer en als we een stabiel gat zien van een dag of 5 gaan we, zo’n 430 mijl voor de boeg.

Een prachtige tocht met spannende aanloop op de 14e juli in Pasajes, de doorvaart ’s nachts is indrukwekkend.

Gevaren in 3 tracks: IJmuiden-Ramsgate, Ramsgate-Falmouth, Falmouth-Pasajes

Terug: in 4 dagen naar Fowey

Vanaf 1 augustus beoordelen we het weer, er komt over een dag of 7 een zeer zware storm over het kanaal. Met zo’n wind zit het kanaal op slot en moeten we uitwijken of gewoon nog een dag of 4 wachten voordat we vertrekken. We analyseren het weer goed en besluiten vanaf Santander te gaan. We hebben een geweldige overtocht met veel dolfijnen en zelfs een walvis om ons heen en gaan ipv Falmouth naar Fowey, zo’n 20 mijl verderop.

Navigatie

We hadden ook dit jaar weer alle kaarten, van de UK al wat ouder en van de noordkust Spanje de detailkaarten. Op de plotter vanzelfsprekend de digitale kaarten en op de Ipad een kopie van de kaarten (3 setjes), de papieren kaarten zijn niet gebruikt. De Ipad voor de kust van Spanje hebben we gebruikt toen bleek dat de plotter-kaart een deeltje miste. Kaarten van Navionics.

Weer

Overtocht: voor het weer gebruiken we Weather4D op de Ipad. Hiermee kunnen we goed gribfiles binnen halen en is het routeren ook snel en eenvoudig. Tijdens een oversteek halen we iedere 12 uur met de IridiumGO (onbeperkt data abonnement voor 3 maanden) de gribfiles binnen.

De swell, een belangrijk element om rekening mee te houden voor de Spaanse kust, bekeken we met de app Windy.

Radar & AIS: radar hebben we gebruikt voor de Franse kust bij Brest en voor de Engelse kust.

Bemanning

Robert en Dianne, wachten van 20:30-11:00, 3 uur op/af.

Impressie noord Spanje/Baskenland

We zijn echt op vakantie, we genieten volop van dit prachtige land. De kusten en kustplaatsen zijn indrukwekkend, alles met zijn eigen sfeer en veelal prachtige marina’s. We leren ook de swell kennen, weten nu wat dat is en waar we de informatie erover kunnen vinden; jawel, bij de surfinformatie. We leggen in circa 3 weken zo’n 100 mijl af (!). We hebben geluk, het is continu prachtig weer. Dit had het nadeel dat we veel moesten motoren omdat er te weinig wind stond om in de heersende zeegang te zeilen. Het zeewater is er mooi helder met een temperatuur van zo’n 23˚, heerlijk om te zwemmen. De stranden zijn mooi, ruim en schoon. We bezochten in deze tocht 3 grote steden: San Sebastian, Bilbao  en Santander. Alle drie het verblijven waard met als cultureel hoogtepunt het Guggenheim museum in Bilbao. Maar ook de gastronomie in deze regio is van hoog niveau en dan ook nog eens betaalbaar. Een bezoek meer dan waard.